Főoldal /

Ültetvényes TermesztésKimagasló terméshozamokat intenzív szarvasgomba-ültetvények létesítésével lehet elérni, melyek elképzelhetetlenek minősített csemeték, öntözés és rendszeres talajművelés nélkül.

Az ültetés megkezdése előtt minden területet egyedileg kell értékelni, amihez szakértők véleményét ajánlatos kikérni. A következő irányelvek támpontként szolgálhatnak.

P6140030Az eredményes termesztés egyik fő pillére a megfelelő terület kiválasztása. A talaj laboratóriumi vizsgálata elengedhetetlen, ami alapján elvégezhetők az esetlegesen szükséges talajjavítások (pl. meszezés).

A nyári szarvasgomba a magas humusztartalmú, kötöttebb, jó vízgazdálkodású talajokat részesíti előnyben, melyek pH-ja semleges, vagy enyhén lúgos tartományba esik. Triflakertek létesítéséhez szántóföldek, rétek, felhagyott szőlők és gyümölcsösök a legmegfelelőbbek. Ennek oka, hogy a talaj jó állapotban van és – az erdős területekkel szemben – nem kell tartani a konkurens mikorrhiza-gombák jelenlététől. Utóbbi esetben a fák kiszedése után minimum 5 évet várni kell a telepítéssel, hogy az antagonista mikorrhiza-gombák eltűnjenek. További lényeges szempont a terület kijelölésénél, hogy öntözhető legyen! Így nagyban mérsékelni lehet a száraz, aszályos időjárás kedvezőtlen hatását.

A homoki szarvasgomba többnyire semleges, vagy enyhén lúgos, humuszban gazdag, homok talajokat kedvel, melyekben a mész csak nyomokban, kis mennyiségben van jelen.

Az ökológiai és talajadottságok megszabják a választható fás szimbionta partnert.

Számításba jöhető triflás fafajok a nyári szarvasgomba szempontjából a teljesség igénye nélkül: tölgyek, mogyoró félék, hársak, gyertyán, bükk, de a fenyőfélék alatt is bőségesen megtalálhatók. A homoki szarvasgomba szimbionta fás partnere: a fehér akác.

A nyári szarvasgombánál legszélesebb körben a mogyorót és a tölgyet vonták termesztésbe. Tölgyhöz képest a mogyoró gyorsan nő, korábban fordul termőre, ám ápolása a metszés miatt sokkal több munkát igényel.

Az ültetvény sikerének másik sarkalatos pontja a mikorrhizált csemete minősége. A termesztési kockázatot számottevően lecsökkenthetjük, ha a szigorú minőségi előírásoknak megfelelő, hivatalosan bevizsgált csemetéket vásárolunk. Kiemelkedő terméshozamokat (akár 200-300 kg nyári szarvasgomba/ ha) kizárólag intenzív szarvasgomba-ültetvényekkel lehet elérni, melyek alapja - az öntözés és rendszeres talajművelés mellett -, a minősített csemeték ültetése. A triflás csemetével szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy egészséges legyen, jól fejlett gyökérzettel. A mikorrhizáltság szintje átlagosan a 25%-ot haladja meg és a Tuber nemzetségen belül más gombafajjal nem lehet fertőzve.

tuncinatummikorrhiza2

Nyári szarvasgombával mikorrhizált tölgy gyökérzete

A sor - és tőtávolságot az ökológiai és talajadottságok, öntözhetőség, gépi művelhetőség, valamint az anyagi lehetőségek figyelembe vételével kell meghatározni. 1000-1500 db fa ajánlható hektáronként úgy, hogy a sortávolság 3-5 m, a tőtávolság pedig 1,5-3 m közé essen.

Telepítés előkészítése két módon történhet:

Ad 1

ultetvenystuchlikalloMűvelt területeken a mélységi tömörödést, a szántás után maradó esetleges eketalp réteget talajlazítással meg kell szüntetni. Ősszel ajánlatos 30 cm-es szántást végezni, ültetés előtt pedig kultivátorozást, vagy boronálást. Telepítésre legjobb időszak a november-december, de lehet ültetni márciusban és áprilisban is. Tavaszi telepítésnél szükség lehet az azonnali öntözésre. Az ültetési helyek kijelölése után olyan mély gödröt ássunk/ fúrjunk, amelybe a konténeres csemeték földlabdája belefér. Telepítés után taposással tömörítsük a talajt. Vadkár ellen a csemeték köré elhelyezett védőhálóval és az ültetvény bekerítésével védekezhetünk.

 

Ad 2

Rétek, legelők, természetes gyeptársulások esetén eltekinthetünk a fenti talaj-előkészítéstől, ugyanis az újabb kutatások az eredeti talajélet és talajszerkezet megőrzését tartják előnyösnek. Az ültető gödrök kialakításáról és közvetlen környezetének kitisztításáról kell gondoskodnunk.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1lkiv338Mhc9xQu7VqDtzWqQ1YjfzkdyavW5qBzikwedHER0KAz intenzív ültetvények ápolása magában foglalja a sorközök művelését is tárcsával, kombinátorral vagy boronával. Kiültetést követő 3. évtől hagyhatjuk a területet elfüvesedni, és onnantól már csak kaszálni szükséges. A csemeték körül kb. 1 m2-es felületen azonban mindenképpen szükséges a gyomtalanítás elvégzése. A kapálás nemcsak segít tisztán tartani a területet, hanem a talajt is lazítja, kedvezőbb feltételeket teremtve ezzel a szarvasgombának. Lehet takarást is alkalmazni a csemeték körül. A fa növekedése, és főleg mogyorónál a fattyúhajtások eltávolítása céljából, szükség lehet metszésre is. A gombamicéliumok és a termőtestek fejlődéséhez megfelelő mennyiségű vízre van szükség. Ezért jellemzően június, augusztus között kialakuló esetleges vízhiányt öntözéssel pótolhatjuk. A triflatermesztésben használt fafajok kevésbé érzékenyek betegségekre és kártevőkre. Tölgynél lisztharmat, mogyorónál baktériumos betegség fordulhat elő. Rovarok közül elsősorban lombkárosítók okozhatnak komolyabb károkat. Ellenük csak akkor kell fellépni, ha a fák megmaradását már veszélyeztetik. Ilyen esetben kizárólag kontakt szereket szabad alkalmazni!

DSCN1296a
Tölgy ültetvény               Mogyoró ültetvény

A fölalatti gombák gyűjtéséhez hűséges négylábúak segítéségre van szükség. Régen kocákkal, manapság idomított kutyákkal keresik a triflákat. Sikeres találat után jöhet a jól megérdemelt jutalom falat.

  

Pannon Szarvasgomba Kft

1147 Budapest, Telepes u. 98. I/3.

Tel.: +36-30/822-6553

E-mail: info@pannonszarvasgomba.hu